En tahammül edemediğim salata, yaprakları minik minik doğranmış olandır. Bir kere yapraklar öyle ince ince doğranınca kendi öz görüntülerini ve körpeliklerini kaybeder. Ama tabii ki tabağın kenarlarından fışkıracak ya da ağzınıza sığmayacak büyüklükte tutmaya da gerek yok.
Salata yaprakları kumlu toprakta yetiştiğinden iyice yıkanmadıklarında, tabağımızda kum tanecikleriyle karşılaşırız. Dolayısıyla çok ama çok iyi yıkamak şarttır. Musluğun altında yıkamak yeterli değil, soğuk su ve sirke ile dolu bir kaba yatırıp bekletmek gerekir.
Kurulamak da yıkamak kadar önemlidir. Yaprakların üzerinde kalacak en ufak fazladan su, sosunuzun tadını bozar ve sosun yapraklarla bütünleşmesini engeller. Salata kurutucunuz varsa çok hızlı çevirmemek şartıyla kullanabilirsiniz yoksa temiz bir havlunun üzerine yayın.
Ben sos olarak yağ ve limon suyunu tercih ediyorum. İyi karıştırmak çok önemli. Yaprakların teker teker sosla kaplandığından emin olana kadar karıştırmalısınız. Bu soslayıp karıştırma işlemini servis edeceğiniz kapta değil başka bir kapta yapmalısınız ki fazla sos bu kabın dibine aksın. İyice karıştırdıktan ve sosların yeterli olduğuna karar verdikten sonra normal kabına alın ve fazla bekletmeden servis edin.
Notum : Salataların üzerinde maydonozun kıvırcık şekilli olanlarını çok seviyorum. Aslında bu kıvırcık maydanozların hem tadını çok seviyorum hemde çok dekoratif duruyor. Diğerlerine göre de daha dayanıklı. İsmini bilmiyorum, bilen varsa öğrenmek isterim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder