12 Ekim 2009 Pazartesi

Balık Salatasız olmaz...

Çok severim salataları, özelliklede yeşil salatayı.. Yeşil salata yapmayı herkes bilir, en kolay hazırlanan yiyeceklerden biridir kuşkusuz; malzemeleri yıka, doğra, sosla ve karıştır. Bazılarıysa iyi yeşil salatanın nasıl yapıldığını bilir; hani şu en iyi restoranlarda yediğimiz, çıtır çıtır yaprakların tam gerekli miktarda sosla karıştırılıp hafif yemek sevimsizliğinin ziyafete çevrildiği salataları. Lezzetli salatalara imza atmak zor değildir, sadece itina gerektirir. Salatanızda kullanacağınız yaprakların tam olarak hangi çeşit ve renkte olduğunun bir önemi yoktur. Asıl olan en taze, en körpe ve gevrek olanı seçmektir. Ben salata yeşilliği alırken mevsim yeşilliklerinin arasında durur, en iyi gözükenini alırım. Bu yeşillikler, yediğimiz yemeği sindirmemize yardımcı oluyor. Yeşillikleri seçerken, daha az önce toplanmışçasına taze olanı seçin.

En tahammül edemediğim salata, yaprakları minik minik doğranmış olandır. Bir kere yapraklar öyle ince ince doğranınca kendi öz görüntülerini ve körpeliklerini kaybeder. Ama tabii ki tabağın kenarlarından fışkıracak ya da ağzınıza sığmayacak büyüklükte tutmaya da gerek yok.
Salata yaprakları kumlu toprakta yetiştiğinden iyice yıkanmadıklarında, tabağımızda kum tanecikleriyle karşılaşırız. Dolayısıyla çok ama çok iyi yıkamak şarttır. Musluğun altında yıkamak yeterli değil, soğuk su ve sirke ile dolu bir kaba yatırıp bekletmek gerekir.
Kurulamak da yıkamak kadar önemlidir. Yaprakların üzerinde kalacak en ufak fazladan su, sosunuzun tadını bozar ve sosun yapraklarla bütünleşmesini engeller. Salata kurutucunuz varsa çok hızlı çevirmemek şartıyla kullanabilirsiniz yoksa temiz bir havlunun üzerine yayın.
Ben sos olarak yağ ve limon suyunu tercih ediyorum. İyi karıştırmak çok önemli. Yaprakların teker teker sosla kaplandığından emin olana kadar karıştırmalısınız. Bu soslayıp karıştırma işlemini servis edeceğiniz kapta değil başka bir kapta yapmalısınız ki fazla sos bu kabın dibine aksın. İyice karıştırdıktan ve sosların yeterli olduğuna karar verdikten sonra normal kabına alın ve fazla bekletmeden servis edin.

Notum : Salataların üzerinde maydonozun kıvırcık şekilli olanlarını çok seviyorum. Aslında bu kıvırcık maydanozların hem tadını çok seviyorum hemde çok dekoratif duruyor. Diğerlerine göre de daha dayanıklı. İsmini bilmiyorum, bilen varsa öğrenmek isterim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder