2 Ekim 2009 Cuma

Kıymalı Soslu Makarna..


Malzemeler:
1 paket makarna

2 adet domates
3-4 adet yeşil biber
100 gr kıyma,
karabiber, kekik
1 yemek kaşığı salça



Hazırlanışı
Makarnayı haşladıktan sonra suyunu süzün, tencereye sıvı yağ ekleyerek makarnayı haşlayın. Ayrı bir tavada küçük küçük kesilmiş biberleri, ardından kıymayı kavurun. Kıymanın pişmesine yakın yine küçük parçalara ayrılmış domatesleri, 1 yemek kaşığı salçayı ve isteğe göre baharatlarını ekleyerek pişirin. Hazırlanan sosu makarnanın üzerine dökün.

Notum : Bizim evde ençok pişirilen yemeklerin başında geliyor makarna ve pilav.. Hem çabuk yapılması, hem doyurucu ve lezzetli olması nedeniyle. Makarna'yı sevmeyen yoktur sanırım. Benim işten sonra yemek hazırlamak için zamanım kısıtlı olduğundan genellikle makarna sosum, yoğurt veya ketçaptır.. Ama arada özel soslarla pişirilince tadı bir başka oluyor tabi..

Makarna yapımı için, buğday irmik haline getirilir, suyla karıştırılır ve şekil verilir. Makarna yapımında kullanılan Durum buğdayı, ekmeklik buğdaydan çok farklıdır. Protein ve B vitamini oranı daha yüksektir. Makarna kompleks karbonhidrat grubundan olduğu için metabolizmada çabucak parçalanarak hızlı bir şekilde enerjiye dönüşür. Makarnanın kolayca hazmedilen bir besin olmasının da nedeni budur.

Türkiye İtalya’dan sonra dünyanın en çok makarna ihraç eden ülkesidir. Ancak buna rağmen tüketim yetersiz düzeydedir. Tüketimdeki düşüklükten dolayı üretim de artış gösterememektedir. İtalyada kişi başına yıllık 27-30, Yunanistan’da 8.5-9.5, Mısır’da 6.5-7.5, Portekiz’de 7-8 kilo olan tüketim,Türkiye'de 12-13 kilo seviyesinde seyretmektedir. Tüketimin düşük olmasının sebeplerinden biri, Türk kültüründe makarnanın ana değil tamamlayıcı yemek olmasından kaynaklanmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder