Bugün
sizlere görüntüsü ve tadı kıymalı böreği andıran ancak iç malzemesi yeşil
mercimek olan çıtır çıtır bir börek tarifim var. Mercimekli börek fikri bana
ilk başta tuhaf gelmiş olsada, inanılmaz lezzetli, çıtır çıtır bir börek oldu.
Ayrıca yeşil mercimeğin faydaları saymakla bitmiyor. Ben hamilelik döneminde
trombositlerim düştüğünde alternatif ne yapabilirim diye araştırdığımda tek
besin yeşil mercimekti o dönem çok fazla tüketmiştim. 1 kilo yeşil mercimek, 1
kilo et ile eş değerdedir. Özellikle diyet yapanlar için lif bakımından zengin
içeriği nedeniyle tercih edilebilecek bir besin. Börek harcı olarak pek
kullanılmasa da bu tarifle çok başarılı bir börek oldu.
MALZEMELER:
5 adet yufka
Yarım bardak maden suyu
1 çay bardağı sıvı yağ
5 adet yufka
Yarım bardak maden suyu
1 çay bardağı sıvı yağ
1 bardak süt
İÇ MALZEMESİ İÇİN:
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
tuz
karabiber
pul biber
sıvı yağ
ÜZERİ İÇİN:
1 adet yumurta sarısı
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
tuz
karabiber
pul biber
sıvı yağ
ÜZERİ İÇİN:
1 adet yumurta sarısı
YAPILIŞI:
Mercimeği çok ezilmeyecek şekilde haşlayalım ve süzelim. Bir tavaya az miktarda sıvı yağı alalım ve ince kıyım doğranmış soğanları soteleyelim. Salçayı 2 yemek kaşığı suda ezelim ve mercimeklerle birlikte soğana ekleyelim, suyunu çekene dek pişirelim Baharatlarını ekleyip soğumaya bırakalım.
SOSU İÇİN; Soda, süt ve sıvı yağ karıştırıp güzelce çırpalım.
Mercimeği çok ezilmeyecek şekilde haşlayalım ve süzelim. Bir tavaya az miktarda sıvı yağı alalım ve ince kıyım doğranmış soğanları soteleyelim. Salçayı 2 yemek kaşığı suda ezelim ve mercimeklerle birlikte soğana ekleyelim, suyunu çekene dek pişirelim Baharatlarını ekleyip soğumaya bırakalım.
SOSU İÇİN; Soda, süt ve sıvı yağ karıştırıp güzelce çırpalım.
- yufkayı tezgaha serelim ve üzerine yeteri kadar sostan sürelim.
- 2. yufkayı üzerine serip, sostan sürelim. Son olarak 3. yufkayı en üste koyup sostan sürelim. Yani 3 kat yufkayı aralarına sos sürerek üst üste koyuyoruz.
- Yufkaları önce 4 eşit parçaya keselim. ( Sigara böreği keser gibi )
- Her parçanın geniş kısmına yeteri kadar iç malzemeden koyup, kenarları hafif içe katlayalım.
- sigara böreği gibi rulo şeklinde saralım.
- Sardığımız börekleri verev olarak istediğimiz büyüklükte keselim.
- Börekleri yağlanmış tepsiye yerleştirip üzerine yumurta sarısı ve 1 yemek kaşığı sıvı yağını karıştırıp sürelim.
- 175 derecede üzeri kızarana kadar pişirelim ve sıcak sıcak servis edelim. Afiyetle...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder