23 Haziran 2016 Perşembe

Çıtır çıtır mercimekli börek



Bugün sizlere görüntüsü ve tadı kıymalı böreği andıran ancak iç malzemesi yeşil mercimek olan çıtır çıtır bir börek tarifim var. Mercimekli börek fikri bana ilk başta tuhaf gelmiş olsada, inanılmaz lezzetli, çıtır çıtır bir börek oldu. Ayrıca yeşil mercimeğin faydaları saymakla bitmiyor. Ben hamilelik döneminde trombositlerim düştüğünde alternatif ne yapabilirim diye araştırdığımda tek besin yeşil mercimekti o dönem çok fazla tüketmiştim.  1 kilo yeşil mercimek, 1 kilo et ile eş değerdedir. Özellikle diyet yapanlar için lif bakımından zengin içeriği nedeniyle tercih edilebilecek bir besin. Börek harcı olarak pek kullanılmasa da bu tarifle çok başarılı bir börek oldu.


MALZEMELER:
5 adet yufka
Yarım bardak  maden suyu
1 çay bardağı sıvı yağ

1 bardak süt

İÇ MALZEMESİ İÇİN:
1  su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
1 adet kuru  soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
tuz
karabiber
pul biber
sıvı yağ

ÜZERİ İÇİN:
1 adet yumurta sarısı


YAPILIŞI:
Mercimeği çok ezilmeyecek şekilde haşlayalım ve süzelim. Bir tavaya az miktarda sıvı yağı alalım ve ince kıyım doğranmış soğanları soteleyelim. Salçayı 2 yemek kaşığı suda  ezelim ve mercimeklerle birlikte soğana ekleyelim, suyunu çekene dek pişirelim Baharatlarını ekleyip soğumaya bırakalım.

SOSU İÇİN; Soda, süt ve sıvı yağ karıştırıp güzelce çırpalım.  

  • yufkayı tezgaha serelim ve üzerine yeteri kadar sostan sürelim.
  • 2. yufkayı üzerine serip, sostan sürelim. Son olarak 3. yufkayı en üste koyup  sostan sürelim. Yani 3 kat yufkayı aralarına sos sürerek üst üste koyuyoruz.
  • Yufkaları önce 4 eşit parçaya keselim. ( Sigara böreği keser gibi )
  • Her parçanın geniş kısmına yeteri  kadar iç malzemeden koyup, kenarları hafif içe katlayalım.
  • sigara böreği  gibi rulo  şeklinde saralım.
  • Sardığımız börekleri verev olarak istediğimiz büyüklükte keselim.
  • Börekleri yağlanmış tepsiye yerleştirip üzerine yumurta sarısı ve 1 yemek kaşığı sıvı yağını karıştırıp sürelim.
  • 175 derecede üzeri kızarana kadar pişirelim ve sıcak sıcak servis edelim. Afiyetle...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder