30 Mayıs 2016 Pazartesi

Çocuğumu kardeşe nasıl hazırlarım?


 21.05.2012 tarihinde kızıma hamileyken yazdığım yazılardan biri :
Anne-baba olarak insanın çocuklarına bırakılabileceği en büyük miras: belki de budur, kardeş sevgisi! Umutçum henüz bir kardeşi olacağını bilmiyor. Kardeşe hazırlık nasıl olacak, büyük çocuğuma kardeş geleceğini ne zaman, nasıl açıklamalıyım? bugünlerdeki en önemli sorunsalımız bu konu. İlk gözağrımızın minik dünyasını incitmeden, en doğru zamanda ve en doğru şekilde bu haberi nasıl verebiliriz telaşındayız.

Anasınıfı öğretmeni ile görüştüğümüzde; bu konuyu fazla uzatmadan, tedirginliğimizi belli etmeden,
-ki biliyorsunuz çocuklar büyüklerin duygularını çok rahat analiz edip, bu doğrultuda hareket edebiliyorlar- söylememizi önerdi. Bende okulda kardeş konulu oyunlar oynatıp, hikayeler anlatarak size destek olurum dedi.

İlkokuluna gideceği okulun rehber öğretmeni ise; kendimizi mutlaka rahat hissettiğimiz bir zamanda açıklamamızı ve kardeşin olunca oyunlar oynayacaksınız, sana böyle diyecek gibi öyküler uydurmamamızı  çünkü bu tür şeyler anlattığımızda, çocuğun hemen beklenti içine girdiğini, bebek doğar doğmazda bunları yapmak istediğini, yapamadığında hayal kırıklığına uğradığını anlattı.

İkinci çocuk konusunda görüşlerini aldığım tecrübeli annelerin tavsiyeleri ise; büyük çocuğun bebek konusundaki her sürece dahil edilmesi. Alışverişin birlikte yapılması, odasının birlikte hazırlanması, abinin de bu konularda görüşlerinin alınması yönünde. Her ne kadar evin yeni üyesinin bakıma ve ilgiye daha fazla ihtiyacı olsada, abinin unutulmaması ve anne babanın büyük çocukla bebek olmadan başbaşa zaman geçirmesi ve paylaşımda bulunması gerektiği.


Tüm bu tavsiyelere rağmen, ben yinede çok tedirgin ve heyecanlıyım, bakalım abimiz kardeş haberini nasıl karşılayacak, onları da gelecek yazımda paylaşabilmek dileğiyle..

Tarih : 21.5.2012



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder