23 Eylül 2009 Çarşamba

Çikolata... (hımm bayılırım)

Pek çok sırrı çözülememiş büyülü bir lezzet dünyası...

Bazen en güçlü aşkların ifadesi, bazen aşk acısının en güçlü ilacı.

Yüzyıllardır onunla anlam kazandı sözler, dokunuşlar mutluluklar...




Çikolatanın tarihi 19. yüzyılda başlar, ama öyküsü çok daha eskilere dayanır... İspanyol kaşifler Christophe Colomb ve Hernan Cortes, 16. yüzyılda orta Amerika'ya yaptıkları gezilerden yanlarında bir içecekle döndüler. "Çokalatl" isimli bu içecek, Mayalar ile Aztekler'in kakoa çekirdeklerinden elde ettikleri bir içecekti. Fransa'ya ve Avrupa'nın öteki ülkelerine ancak 17. yüzyılda, yani neredeyse 100 yıl sonra yayılabilen Çokolatl'a, 1700'lerde İngilizler süt de ilave ederek tadını geliştirdiler.

Yumuşak, tatlı ve yenilebilir çikolata yapma yöntemi, 19. yüzyılın ortalarında, Deivid Chaillou tarafından bulundu. 1825'te Antoine Brutus Menier, Noisel-sur-Marne'de ilk çikolata fabrikasını kurdu. Böylelikle çikolatanın büyüsü tüm Dünya'ya yayılmaya başladı.

Çikolata büyük küçük herkesin vazgeçilmezi. Ama özellikle çocuklara kaliteli çikolata yedirmek önemli.

Kaliteli Çikolata Nasıl Olmalıdır?

Kaliteli çikolata 5 duyumuza da seslenmelidir;

Koku: Aynen şarapta olduğu gibi meyve, ağaç, tütün, karamel ve daha birçok koku içerebilir. Önemli olan bunların dengesidir.

Görünüm: Parlaktır, kırıldığında içi ağaç kabuğunu andırır. Kahverengisinin tonu kızıla çalan çikolatalarda genelde daha kaliteli kakao çekirdeği kullanılmıştır.

Dokunma: Kaliteli çikolata elle tutulursa birkaç saniyede erimeye başlar. Bunun nedeni kakao yağının 34ºC de erimesidir. Hızlı erime çikolatanın kalitesi için bir göstergedir ve çikolatada yüksek oranda kakao yağı kullanıldığının bir kanıtıdır.

Ses: Gerçek çikolata kırıldığında farklı bir çıtırtı duyulur. Bu kakao yağında bulunan kristallerden kaynaklanır.

Tat: Gerçek çikolatanın en belirgin özelliği dilimizin üstünde bulunan zerreciklerin asla algılayamayacağı kadar pürüzsüz ve yumuşak olmasıdır. Ağzınızda erirken yapışkanlı yağlı bir tat bırakmamalı ve bu aşamada içindeki aromaları da açığa vurmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder