24 Eylül 2009 Perşembe

Mevsimine göre beslenelim.




EKİM
Balık: Pamatu, lüfer, istavrit, barbunya, kılıç, mercan, sardalye.
Sebze: Mantar, fındık, ceviz, ıspanak, yerelması, pırasa, lahana,kıvırcık salata, kırmızı turp, karnabahar, havuç.
Meyve: Armut, ceviz, üzüm,elma, greyfurt, mandalina, muz.
Bu ay sofranızdan eksik etmeyin: Ekim ayında omega-3 içerikli cevizin tam zamanı. Cevizi bu aylarda bol boltüketin. Ayrıca mantarlı nefisyemekler pişirebilirsiniz. Mantar, balık, etve sebzelere çok yakışır. Mantarı ızgarada üzerine peynir serperek pişirip kahvaltıda da yiyebilirsiniz.

KASIM
Balık: Mezgit, ringa
Sebze: Balkabağı, kabak, lahana, kereviz, pırasa, yeralması, havuç,ıspanak, karnabahar, pazı.
Meyve: Ceviz, kestane, üzüm, elma,muz, mandalina, nar, armut, kivi,greyfurt, Trabzon hurması.
Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:Kasım ayında balkabağından bol bol yararlanın. Çorbası, tatlısı ve pastasıile nefis lezzetler hazırlayabilirsiniz. Balkabağını ayrıca etli sebzeyemeklerine de ilave edebilirsiniz. İçerdiği bol betakaroten sayesinde kansere karşı etkili bir sebze.

ARALIK
Balık: Levrek.
Sebze: Balkabağı, lahana, yerelması, pırasa, brüksel lahanası,karnabahar, ıspanak, kereviz, havuç, pazı, kara lahana.
Meyve: Elma, mandalina, portakal, nar, armut, muz, kivi, kestane,greyfurt, ayva, Trabzon hurması.
Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:Soğuk algınlığı hastalıklarına yakalanmamak için sağlıklı beslenin.Portakal veya greyfurt suyu için. Ispanak, baklagil, et, yoğurt, muz, elma ve kuruyemişleri bol tüketin.

OCAK
Balık: Kefal, tekir,kırlangıç, strongilos, levrek,
Sebze: Kereviz, lahana, brüksel lahanası, brokoli, havuç, pırasa,ıspanak,pazı, karaturp, kırmızı turp
Meyve: Elma,nar, portakal, armut, ayva, greyfurt
Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:Sebze ve et suyu ile hazırlanmış çorbaları sofranızdan eksik etmeyin.Hareketsiz geçen soğuk kış günlerinde çorbalar bağırsak sisteminidüzenler.Soğuk havalarda vücuda direnç veren balık ve baklagiller de en çoktüketilmesi gereken besinlerden.

ŞUBAT
Balık: Uskumru, istavrit, lüfer, palamut, tekir, kefal, kalkan, gümüşbalığı,
Sebze: Brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, pazı, ıspanak, pırasa, pancar,defneyaprağı, havuç, turp.
Meyve: Elma, portakal, muz, armut, greyfurt, ayva.
Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:Kansere karşı etkili lahanagilleri (lahana, brüksel lahanası, karnabahar vebrokoli) sık sık yiyin. Bol betakaroten içeren havuç ile salata, zeytinyağlı yemek veya havuç suyu hazırlayın.

MART
Balık: Levrek, kalkan, kefal
Sebze: Ispanak, havuç, pırasa,kırmızı turp, brokoli.
Meyve: Elma, muz
Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:Mart, yaza hazırlık ayıdır. Hafif beslenmeye ve diyet yapmaya başlamanın tamzamanıdır. Mart, aynı zamanda ilkbahara geçiş ayıdır. Bu nedenle hafif bir okadar da direnç verici besinleri tüketmeye özengöstermek gerekir. Balık, ızgara et, sebze ve meyveler bol tüketilmeli.

NİSAN
Balık: Kalkan, kılıç, kırlangıç, tekir, barbunya
Sebze: Taze soğan, tazesarımsak, kuşkonmaz,taze kekik, bakla, marul.
Meyve: Can erik
Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:Kuzu etinin en taze ve lezzetli zamanı. Bu aylarda et olarak kuzu etinitercih edin. Sütlü hafif tatlılar pişirin. Sabah kahvaltısında ve geceleriyatmadan önce bir bardak süt için. Hafif ama sağlıklı beslenerekve açık havada düzenli yürüyüşler yaparak fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz.

MAYIS
Balık: Barbunya,levrek, kılıç, kırlangıç, dilbalığı,
Sebze: Enginar, bakla, madımak, semizotu, papatya, ebegümeci,domates,salatalık.
Meyve: Çilek, yeşil erik, malta eriği, dut.
Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:Çilek kısa ömürlü bir meyve. İçeriğindeki zengin vitamin (özellikle Cvitamini) ve mineraller sayesinde ani enerji verip, geçiş mevsiminde ortayaçıkan yorgunluk belirtilerini giderir.

HAZİRAN
Balık: Mercan, levrek, barbunya.
Sebze: Enginar, taze patates, taze fasulye, bakla (ayın ortasınakadar), bezelye, kabak, patlıcan, sivribiber, domates, salatalık, kuzuıspanak, semizotu, rezene, marul,üzüm yaprağı, taze soğan, tazesarımsak,dereotu, dolmalık biber, çalı fasulyesi.
Meyve: Kiraz, yeşil erik, malta eriği, kayısı, şeftali, dut.
Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:Kısa ömürlü dut ve kirazı bu ayda bol bol tüketin. Her ikisi de zenginvitamin ve mineral kaynağı.

TEMMUZ
Balık: Sardalya, barbunya, tekir, ıstakoz, böcek, pavurya.
Sebze: Domates, salatalık, bezelye, dereotu, kum havucu, tazefasulye, kuzu ıspanak, kabak, patlıcan, semizotu, sivribiber, dolmalıkbiber, çalı fasulyesi, barbunya fasulyesi.
Meyve: Kayısı, şeftali, kavun, sarı erik, karpuz, ahududu, vişne.
Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:Semizotu, balıktan sonra en çok omega-3 içeren sebze. Vücut tarafındanüretilmeyen bir yağ asidi olan Omega-3, kalp hastalıklarına, zihinselkarışıklığa ve bunamaya karşı ekili.

AĞUSTOS
Balık: Çingene palamudu, mercan, kılıç, sardalye.
Sebze: Domates, salatalık, patlıcan, dolmalık biber, çarliston biber,sivribiber, taze fasulye, barbunya fasulyesi, kabak, mısır, kırmızı salçalık biber.
Meyve: Kayısı, kavun, kırmızı erik, şeftali, vişne, böğürtlen, karpuz, incir, mürdüm eriği, üzüm.
Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:Yaz meyve ve sebzelerinin en olgun zamanı. Meyveleri bol yiyin. Bununyanısıra balık, zeytinyağlı sebze, hafif soslu makarnaları günlük öğünlerinize paylaştırın.

EYLÜL
Balık: Palamut, lüfer, kılıç, sardalye, kolyoz, kırlangıç.
Sebze: Mantar, patlıcan, mısır, pazı, biberiye, barbunya fasulyesi,kabak, dolmalık biber, kırmızı salçalık biber.
Meyve: Mürdüm eriği, fındık, kavun, karpuz, incir, üzüm.
Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:Eylül, kışa hazırlık ayıdır. Vücudu soğuk mevsime hazırlamak gerekir.Bolbalık, sebze, meyve ve makarna gibi enerji verici karbonhidratlar ağırlıklıbeslenin. Mürdüm erik ve fındığı hergün belli bir miktartüketmeye özen gösterin.

Önemli bilgiler :
Bir kere vücudumuzun başlıca düşmanı olan kolesterol hiçbir meyvede yoktur!
Meyveler doğal şeker içerir, ne kadar çok meyve tüketirsek beynimizdeki sinir hücreleri de o kadar gelişir, meyve yemek hafızamızı canlandırır!
Meyveler mükemmel lif kaynağıdır!
Meyveler vitamin ve mineral açısından çok zengindir!
Az kalorilidirler ve kilo aldırmazlar!
(Ancak rejim sırasında kalorisi nispeten yüksek olan incir, muz ve üzümden uzak durun)
Bol miktarda antioksidan içerirler!
Meyveleri aç karnına yemek sindirimi kolaylaştırır!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder