25 Eylül 2009 Cuma

Karakız tatlısı

MALZEMELER:
1 paket margarin
1 çay bardağı pudra şekeri
2 tane yumurta
1 çay bardağı irmik
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Alırı kadar un
Haşhaş (yarım paket kadar)


Şerbeti İçin:
5 su bardağı tozşeker
5 su bardağı su
Biraz limon

YAPILIŞI:Şerbeti kaynatıp bir kenarda soğumaya bırakalım.Hamuru için margarini şekerle karıştıralım içine 1 tam+1 yumurta sarısı (yumurta akını tatlının dışına bulamak için ayırıyoruz), irmik, sıvıyağ, un, vanilya ve kabartma tozunu koyup yoğuralım.Ceviz büyüklüğünde toplar yapıp yumurta akına batıralım.Sonra haşhaşa bulayıp tepsiye dizelim. Isıtılmış 175'Cde kızartalım. Fırından çıkınca soğumuş şerbeti döküp şerbetini çekmesini bekleyelim.
 Notum : Bu tatlıyı ilk defa bayram için arife günü denedim, bayramda pek misafirimiz olmasada, değişik bir tatlı yapmak istedim.. hatta birazını annemlere giderken götürdüm. Hiç tatmadan daha.. Gittiğimde dayımlar oradaydı, hemen ikram ettim. Çok hafif ve değişik bir tatlı olduğunu söylediler. başarılı bulundu. bundan sonra sürekli yapılacaklar listemde olacak. tatlının orjinal tarifinde karakız tatlısıydı adı. Tarif keyifle takip ettiğim http://www.birseninmutfagi.com/  adresinden... :)
Ama bence benekli tatlı veya bitli tatlı da olabilirmiş...


Haşhaş Tohumu : Küçük bir Haşhaş Tohumunun ne denli mükemmel bir yuvarlaklığa sahip olduğuna hayran hayran baktığınız oldu mu hiç? Yüzyıllardır ekimi yapılan haşhaşın ilk olarak nasıl ve nerede yetiştirilmeye başlandığı belli değildir. Bâzı yazarlara göre Akdeniz havzası, Anadolu ve Mezopotamya’dır. Türklerin eski anayurtları olan Orta Asya’da haşhaş ziraatını yapmakta oldukları ve göçler ile bu kültürü etrafa yaydıkları düşünülmektedir. Etiler zamanında Anadolu’da haşhaş ekimi yapıldığı arkeolojik kazılarla ortaya çıkmıştır. Anadolu birçok coğrafik ve ekolojik haşhaş gruplarının toplandığı bir yerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder